Košnja po starem pri Termah Snovik

04.07. 2020,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

ohranjanje tradicije

 

 V apartmajskem naselju  so člani Turističnega društva Tuhinjska dolina  v sodelovanju s Termami Snovik pripravili prikaz košnje po starem. S tem so obudili spomin na eno izmed starih kmečkih opravil, ki se v današnjem času umikajo modernemu načinu življenja in počasi tonejo v pozabo. S košnjo so začeli ob 6.00 uri zjutraj. Vešči kosci, pa se niso izkazali le s košnjo, ampak tudi s tem, da je znal vsak svojo koso tudi sklepati in nabrusiti. Letos je sodelovalo enajst koscev, med njimi tudi 20 letni Luka iz Mengša in 15 letni Matej iz Tuhinja, ki sta se zelo dobro odrezala. Matej pa je na koncu vzel v roke harmoniko in poskrbel za prijetno vzdušje. 

 

 Zaradi tehnološkega razvoja vedno bolj izginjajo različna kmečka opravila, zato se Turistično društvo Tuhinjska dolina trudi z različnimi prireditvami ohranjati ljudske običaje in kulturno dediščino. Med katero spada tudi košnja po starem, kot so to počeli naši predniki.

 

Gostje v apartmajskem naselju, ki prihajajo s cele Slovenije od Hotize, Zreč, Črnega kala do Tolmina, so z zanimanjem opazovali in spremljali košnjo koscev z ostrimi kosami.

 

 Po končanem delu se je širil prijeten vonj sveže pokošene trave, kosci po so se okrepčali z okusno malico, ki so jo pripravili v Termah Snovik.

 

Za jutranjo malico, vmesno okrepčilo in slastno sladico na koncu, pa je poskrbela Manja.

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Trenutno ni objavljene nobene napovedi