Namig za izlet: KNEIPPOVA BOSONOGA POT

05.08. 2020,
Kategorija: Dejavnosti društva | Komentarji (0)

V neokrnjeni naravi Tuhinjske doline, boste z bosonogo hojo krepili vaša stopala na mehkobi trave, lubja, zemlje, peska in vodnih kamnov.

Pomislite, kdaj ste nazadnje hodili bosi, pa ne mislimo doma na bleščečem parketu, ampak po travniški ali gozdni preprogi. Dovolite nam, da vas popeljemo v neokrnjeno naravo Tuhinjske doline v Snovik, da doživite povezovanje z naravo na Kneippovi bosonogi poti. Majhne mišice stopala se bodo krepile na mehkobi trave, lubja, zemlje, peska, tudi vodnih kamnov, v mimoidočem potoku bomo štorkljasto postopali in spoznali Kneipp oblive. 3,2 km dolga bosonoga pot bo prebudila vaše čute, popeljali vas bomo po Kneippovi življenjski filozofiji ohranjanja ravnovesja telesa in duha za zdravo aktivno življenje.

 
 
Za voden ogled bosonoge poti se je potrebno predhodno prijaviti na info@td-tuhinjskadolina.si.
 
 
Sebastian Kneipp (1821-1897), nemški duhovnik in terapevt, ki si je v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo, odločil da bo življenje posvetil zdravljenju ljudi na naraven način.
Njegova življenjska filozofija je preprosta in primerna za vse ljudi, zato smo pri nas v ponudbo vpletli vseh pet elementov, ki so že od vsega začetka ljudem in okolju prijazna. 
 
 
 
 
Vsaka barva Kneippovega stebra sestavlja celoto popolnega življenjskega ravnovesja. 
Za zdravje telesa in duha. 
 
modra = voda
rdeča = gibanje
rumena = prehrana
zelena = zelišča 
rjava  = življenjsko ravnovesje
 
 
VODA
… je element, po katerem je Kneipp najbolj poznan. Ker si je sam že v mladosti s kopanjem v Donavi pozdravil tuberkulozo, je življenje posvetil zdravljenju z vodo. Razvil je celovit sistem zdravljenja s hidro- in balneo terapij; kombinacijo vroče in hladne vode.
 
Voda učinkuje na kožo s toplotnimi, kemičnimi in mehanskimi dražljaji, ki sprožijo procese, s katerimi organizem uravnava osnovne funkcije telesa in spodbuja delovanje različnih organov. Kot vodno terapijo je Kneipp uporabljal umivanja, oblive, kopeli, ovitke ter obkladke, inhalacije in pitje.
 
Če Kneippove metode vodnih terapij združimo z zdravilno snoviško termalno vodo, bogato s kalcijem, magnezijem in različnimi rudninami, primerno tudi za pitje, dobimo odlično podlago za zdravo in dolgo življenje.
 
»Če obstaja zdravilo zame, potem je to voda.« Sebastian Kneipp
 
 
GIBANJE
Hoja, kolesarjenje, plavanje in različne oblike vadbe so prava oblika sprostitve in gibanja. Vsakdo naj vadbo prilagodi svojim zmožnostim, potrebam, okolju in poklicu, tako da bo v njej užival in se sprostil. Z gibanjem v vseh življenjskih obdobjih krepimo delovanje srca in ožilja, izboljšamo prekrvavitev, vzdržljivost, samospoštovanje in lažje prenašamo stres.
 
V  Snoviku je veliko možnosti za gibanje v naravi: plavanje v termalni vodi, vodene aktivnosti, pohodi po označenih pohodniških poteh, kolesarjenje, vaje na fitnes napravah in trim stezi.
 
»Nedejavnost slabi, vaja krepi, čezmerna obremenitev škoduje.« Sebastian Kneipp
 
  
PREHRANA
Prehrana po Kneippu je enostavno dobra – polnega okusa, raznolika, polnovredna in sveža.
 
Kneipp je dajal pri njeni pripravi poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom in živilom rastlinskega izvora. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote. Uživanje hrane naj bo povezano s pozitivnim doživetjem, veseljem in z užitkom.
 
V  Snovik dajemo prednost lokalno pridelani hrani in sezonskim jedem, v vsakodnevno ponudbo vključujemo posamezne elemente zdrave prehrane. 
 
»Od vsakega nekaj, ne premalo, a tudi ne preveč.« Sebastian Kneipp
   
 
ZELIŠČA
Uporaba zelišč v zdravilne namene sega daleč v preteklost. Sebastian Kneipp je že takrat odlično poznal zelišča in njihovo uporabo, kar so dokazale kasnejše raziskave. Za preprečevanje bolezni in zdravljenje je uporabljal zdravilne rastline z blagim učinkom, iz katerih je pripravljal tinkture, praške, čaje in olja. Zelišča lahko svoj zdravilni učinek razvijejo le, če jih uporabljamo redno in disciplinirano.
 
V  Snovik imamo na zeliščnem vrtu okoli 30 vrst zelišč in začimb, ki jih uporabljamo za osveščanje obiskovalcev, za čaj in kot dodatek pri pripravi jedi.
 
»Za vsako bolezen raste zel.« Sebastian Kneipp
 
   
ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
Ta element povezuje druge 4 elemente v zaključeno celoto življenja v ravnovesju, prisotnosti in v sožitju z naravo. Sebastian Kneipp se je zavedal pomembnosti reda in urejenosti v duševnem zdravju ljudi. Z upoštevanjem zdravega življenjskega sloga bo naše življenje v ravnovesju, lažje bomo prenašali stres in druge tegobe današnjega časa.
 
»Ni dovolj samo vedeti, znanje je treba uporabljati. Ni dovolj hoteti, treba je tudi narediti.« Sebastian Kneipp
 
»Ostati zdrav in dolgo živeti je želja večine ljudi, zelo malo pa jih je pripravljenih za to tudi kaj narediti. Če bi ljudje vsaj polovico skrbi namenili temu, kako ostati zdrav in zdravo živeti, bi jim bila polovica njihovih bolezni prihranjena.« Sebastian Kneipp
 
 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Trenutno ni objavljene nobene napovedi