Namig za izlet: MENINA PLANINA

20.08. 2020,
Kategorija: Dejavnosti društva | Komentarji (0)

Menina planina je svoje ime dobila po menihih iz samostana v Gornjem Gradu, ki so imeli tu svojo posest. Menihov že dolgo ni več, ostala pa je neokrnjena narava. Pravijo ji tudi skriti vrh Tuhinjske doline.

Menina planina je predalpska kraška planota v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki se dviga od 1200 do 1450 metrov nad morjem. Na jugu meji na Tuhinjsko dolino, na severu na dolino Drete, na zahodu na prelaz Črnivec, na vzhodu pa  je Dobroveljska planota. Simbolno je Menina planina meja med Kranjsko in Štajersko. Znamenitosti kraških planot so tudi kraške jame, ki jih ima tudi Menina planina kar nekaj. Med zanimivejše sodi 30 metrov globoka kraška udorna jama, imenovana Jespa. Njena posebnost so skriti kotički, kjer se zaradi toplotnega obrata sneg oziroma led lahko obdržita celo leto.

Severno pobočje planote pokriva mešani gozd, južno pa obsežni pašniki. Na planino peljejo številne ceste, ki izletnikom omogočajo  enostaven dostop do vrhov in drugih ciljev, do planinskega doma pa iz  različnih vasi Tuhinjske doline vodi tudi več markiranih pešpoti. 

Poti sicer vodijo večinoma po gozdu in zato niso preveč razgledne, je pa vse poplačano, ko dosežemo najvišji vrh – Vivodnik, kjer stoji tudi razgledni stolp in pohodnika nagradi s čudovitim razgledom na osrednji del Kamniških Alp.

Več o Domu na Menini planini in pohodniških poteh najdete na strani hribi.net.

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Trenutno ni objavljene nobene napovedi